Monnaris Concept Store

Ideą studium projektowego było stworzenie przestrzeni handlowej markowej odzieży dla pań, która jest klarowna dla grupy docelowej a jednocześnie różni się od konkurencji. Celem było zaprojektowanie witryny i wnętrza, które są nowoczesne i zgodne z aktualnymi trendami światowymi. Wnętrze poprzez atmosferę sklepu podkreśla tożsamość marki Monnaris. Firma jest liderem w segmencie markowej odzieży dla kobiet aktywnych i nowoczesnych powyżej 30 roku życia. To synonim najwyższej jakości, elegancji i stylu.

Sklep został usytuowany w prestiżowym pasażu handlowym o powierzchni 205 m2. Zaprojektowano witryny arkadowe, otwarte, ustawione frontem do przechodniów, które są również widoczne od wewnątrz. Spowodowały one wystawienie całego wnętrza sklepu na widok publiczny. Takie rozwiązanie zachęca nabywców do wchodzenia i oglądania towaru. Salon Monnaris to przestrzeń handlowa z czytelnym podziałem na strefy sprzedaży. Proste, czarne regały wykonane z materiału MDF zostały ustawione w rzędach, równolegle do siebie pod kątem prostym do ścian bocznych. Stworzyły one wrażenie większej przestrzeni oraz stały się uniwersalnym i praktycznym tłem dla ekspozycji odzieży i dodatków. Widoczne boki mebli zostały dodatkowo wyposażone w duże ta e luster, które stały się swoistym rodzajem kalejdoskopu. Kiedy klienci mijają kolejne rzędy półek, zmienia się perspektywa i powstaje ruch. Przestrzeń pomiędzy regałami łudząco przypomina wnętrze statku kosmicznym. Punktem centralnym jest ściana w głębi sklepu scalona z pojedynczych, gotowych elementów o kształcie organicznym, wykonanych z lekkiego laminatu.

Każdy element jest subtelnie podświetlany w celu spotęgowania efektu wizualnego prezentowanych pojedynczych par obuwia damskiego. Neutralne, jasne tło stworzyło wiele różnych możliwości ekspozycji towaru. Podłoga jednolita – zastosowano usuwalne panele wykonane z czarnej, lakierowanej płyty MDF. Oświetlenie – na suficie zastosowano napinany sufit BARRISOL, który poprzez rozpraszanie światła nadaje przyjemną barwę wnętrzu, zasłania umieszczone pod stropem instalacje i powiększa optycznie przestrzeń. Dodatkowo zamontowane jest w górnych elementach modułów segmentowych oświetlenie wpuszczane typu Mutliva Flou, a na ścianach dla wydobycia pojedynczego produktu zastosowano reflektory punktowe TIDA-DUO firmy Labra.

© Copyright - Bielawska Studio